Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Angol springer spániel: Anglia legősibb vadászkutyája

Könnyen tanul, figyelmes, gyors észjárású. Nem szereti a monotonitást, egymás után több dolgot is képes elsajátítani. Kajtató és elhozó vadászkutya. Vadászatokon ideális kereső.

Az angol springer spániel Anglia legősibb vadászkutyája, valamennyi szárazföldi spánielfajta őse (a clumber spániel kivételével). Eredetük nagyon hosszú időre nyúlik vissza, ezért teljesen pontosan nem is ismert. A legvalószínűbb az, hogy Spanyolországból származnak, és a rómaiak közvetítésével kerültek Nagy-Britanniába, ekkor kezdődhetett az igen nagy fajtacsaládot jelölő "spánielek" különválása.

A spánielek korabeli megbecsülését jól mutatja, hogy még a törvényekben is megemlítik őket:  pl. tartozást lehetett vízi spánielekkel kiegyenlíteni ( ebben az időben a vízi spániel megnevezés a nagytestű, göndör szőrű spánieleket jelentette). Találhatunk konkrét példát is az állatok hatalmas értékére: egy spániel áráért több kecskét, rabszolgát és ludat is lehetett vásárolni.
XIV. századi írások említést tesznek olyan spánielről, melyet agarak és sólymok mellé használtak a vad megkeresésére és felhajtására. A leírásokban az is szerepel, hogy e spánielek jellegzetes, erőteljes ugrásokkal hajtják fel a vadat. A fajta erről kapta nevét is, springer spániel, vagyis ugró spániel.

 Ideális vadászkutya

Kajtató és elhozó vadászkutya. Vadászatokon ideális kereső: felhajtja a madarakat, felriasztja a prémes vadakat, lövés után visszahozza az elejtett vagy megsebzett vadat, legyen az szárazföldön vagy vízben, illetve vércsapázásra (sebzett vad utánkeresésére) is használható. Szenvedélyes vadász, aki a legsűrűbb bozótba és a legmélyebb vízbe is beleveti magát.
Kiváló társ agilityhez, flyballozáshoz. Kiképezhető nyomkövetésre, drogkereső kutyának, mentőkutyának. 
Könnyen tanul, figyelmes, gyors észjárású. Nem szereti a monotonitást, egymás után több dolgot is képes elsajátítani. A tanítás folyamatában fontos a rendszeresség. Fontos éreztetnünk a határozottságot a póráz másik végén, így tudjuk elérni később a pontosságot és megbízhatóságot.

Fontos időben megkezdeni a tanítását!

A kanok nevelése sokkal több erőfeszítésünkbe kerül, ahol nem kis fizikai erejükkel is szembe kell néznünk, melyet végtelen makacsságuk vezérel. Számíthatunk jókora izomlázra, fizikai és pszichés kimerültségre, mikor elkezdünk komolyabban foglalkozni kedvenc, öntudatára ébredt kamaszkutyánkkal. Fontos időben megkezdenünk a tanítást. Ha már szinte pár hetesen van rá módunk vaddal megismertetni kedvencünket, biztosan nem kell az apportírozást később kínlódva tanítani. Természetesen fogja majd a szőrös vagy szárnyas apportot, kiváló vadászkutyát nevelhetünk belőle. A springer mindig vidám, nagyon barátságos. A megfelelő, időben elkezdett szocializáció azonban különösen fontos. Kölyökkutyaként kell megismertetnünk más fajtatársakkal, hogy ezek a találkozások később is természetesek legyenek. A springer nagyon  domináns fajta, rengeteg öntudattal. A kanok felnevelésénél különös hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő szocializációra, mert hajlamosak az agresszivitásra. Ez jelenthet csak ártatlan morgolódást egy találkozáskor, de könnyen válhat ok nélkül verekedővé a nem kézben tartott kutya.

Hiperaktív és energikus

Tele van élettel, vidámsággal, humorral és rosszasággal. Rendkívül hiperaktív és energikus fajta. Gazdáját  mindig valamelyik éppen az "keze" ügyébe kerülő használati tárggyal a szájában várja, legyen az távirányító, a kanapéról lekapott díszpárna, vagy az ágyról levonszolt ágytakaró, melyet uszályként vonszol maga után, miközben rója a kertben az örömköröket.Társasági lény, szüksége van az ember, a család közelségére és a fajtatársakra. Mikor éppen a napi nyugalmas perceiket töltik éber alvásban, egymás hegyén-hátán tudnak aludni, mint a koalák a fán pihenve. A pihenés, nyugalom egyébként egyáltalán nem jellemzőjük. Minden percben mindenre készen állnak. Amint a gazdi mozdul, már ott vannak a nyomában, semmiről nem maradhatnak le. Nagyon bújósak és családcentrikusak, összességében mégis csak tapasztalt, kutyás előképzettséggel rendelkező gazdiknak ajánlanám ezt a nagyszerű fajtát.

 

Szerző/Forrás: Szendrei Nicolett