Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Származási hely:
Nagy-Britannia                                               vízimádó

Általános megjelenés:
Szimmetrikus felépítésű, kompakt, erős, vidám, aktív kutya. Az angol spánielek közül a legmagasabb és a legelevenebb fajta.

Jellemzői:

A fajta tiszta és ősi eredetű, a sportvadász kutyák legrégebbike. Eredeti használati módja a hálóval, sólyommal vagy agárral történő vadászatban a vad keresése és felhajtása. Napjainkban keresésre, felhajtásra és apportírozásra használják a vadászatban.
Jelleme:
Barátságos, vidám alaptermészetű, ragaszkodó. A félénkség vagy az agresszivitás nagy hiba.

Fej:
Közepes hosszúságú koponya, meglehetősen széles, kissé kerekített, az arcorr felől emelkedik a stopot képezve. A két szem között a homlok hosszanti irányban egy, a nem kifejezett nyakszirtcsont irányában hátrafelé haladó, csökkenő mélységű barázdával van kettéosztva. A pofa lapos. A fang hossza megegyezik az agykoponyáéval, kissé széles és mély, a szemek alatt jól metszett. Meglehetősen mély és szögletes ajkak. Jól fejlett orrnyílások.

Szem:
Közepes méretű, mandulavágású, nem is dülledt és nem is mélyen ülő, jól helyezett, a kötőhártyák nem láthatók. Éber, kedves tekintet. Sötét mogyorószínű. A világos szem nem kívánatos.
Fül:
Lebenyes, jó hosszúságú és szélességű, kissé a fejhez simuló. A szem magasságában tűzött. Zászlós szőrzettel szépen fedett.
Fogazat:
Erős állcsont-állkapocs, erős és viszonylag nagy fogak, tökéletes, szabályos ollós harapás, amelynél a felső metszőfogsor köztes hézag nélkül nyúlik át az alsón és a fogak merőlegesen állnak az állcsont-állkapocsban.
Nyak:
Megfelelő hosszúságú, erős és izmos, nem lebernyeges, kissé ívelt, a fej felé vékonyodik.
Mellső végtag:
Egyenes és jó csontozatú. A könyökök jól a testhez simulnak. Erős, hajlékony elülső lábközép
.
Test:
Erős, nem túl hosszú, és nem is túl rövid. Mély és jól fejlett mellkas. Jól ívelt bordák. Izmos, erős, enyhén ívelt, jól kötött ágyék.
Hátulsó végtag:
Jól lenyúló lábszárak. A térd- és csánkizületek mérsékelten szögelltek. Széles, izmos, jól fejlett combok. A durva csánk nem kívánatos.
Mancs:
Feszes, tömör, jól kerekített, erős talppárnákkal.
Farok:
Alacsonyan tűzött, soha nem a hátvonal felett hordva. Jól zászlózott, eleven farokjátékkal.
Mozgás:
Nagyon sajátos. A fajta jellemzője, hogy a járáskor lépésben poroszkál, majd gyorsulás során átmegy hosszúra nyújtott ügetésbe. Ilyenkor a mellső lábak szabadon, vállból lendülnek és a mancsok könnyedén előre nyúlnak. A kutya mozgása nem tipegő vagy kötött. A hátulsó lábak mozgása közben a test alá behúzva követik egy vonalban a mellső lábakat.
Szőrzet:
Zárt, egyenes, az időjárásnak ellenálló, de nem durva. Mérsékelt zászlózottság a fülön, a elülső- és hátulsó végtagokon.
Szín:
Májszín-fehér, fekete-fehér, vagy valamelyik ezek közül a színek közül cservörös jegyekkel.
Nagyság:
Megközelítőleg 51 cm.
Hibák: Minden, a fentiektől való eltérés hibának tekintendő, amelyek értékelésének az eltérés mértékével pontosan arányban kell lennie.
Megjegyzés:
A kanoknak két, láthatóan normál fejlettségű, a herezacskóban helyeződő herével kell rendelkezniük.